Blog, Dijital Pazarlama, Girişimcilik, Pazarlama
Yalın Girişim / Lean Startup

Yalın Girişim / Lean Startup

Önce “Yalın girişim nedir?” sorusunun cevabını arayalım, ilerleyen süreçte bu konuyu daha derinden analizler içeren yazılarımı paylaşacağım.

Ülkemizde girişimcilik ekosistemini yerleştirmek için dört bir yandan emek sarf ediliyor. Devlet kanadında destekler, melek yatırımcı ağları, özel yapılanmalar… Gelişmeler umut verici. Tüm Dünya’da esen girişimcilik fırtınası ile farklı modeller, farklı bakış açıları uygulanmaya başlandı. Bunlardan bir tanesi olan “Lean Startup” Türkçe’ye “Yalın Girişim” olarak çevriliyor. Tabi bu kavram Dünya’da büyük yankı getirdi.

Nedir peki yalın girişim?;

Müşterilerin istekleri doğrultusunda, hızlı ve az maliyetli girişimler kurmak ve yönetmektir. Girişimcinin dengesini kurmaya yöneliktir, ne saman son hızla, ne zaman yavaşlaması gerektiğini öngören sistemdir. Özellikleri çoğaltmak yerine düşük maliyetle üretilen ürün üzerinden müşterinin geri dönüşümüne göre ürünün şekillenmesi, test edilmesi ve raporlanmasıdır.

Lean kelimesi, üretim alanında öteden beri optimizayon ve iyileştirme süreçlerini ifade etmek için kullanılsa da girişimcilik camiası bu kavram ile yeni tanışıyor. Modeli Eric Ries, Steve Blank gibi isimler geliştirmiş. Bu akımı daha iyi kavramak için ingilizce bilenlerin bir çok kaynağa erişmesi mümkün.

Bu bakış açısına göre yeni bir girişim yaptığımızda yapılması gereken ilk iş, müşterinin işini görecek olan en yalın ürünü kullanıma sunmak ve bunu çok kısa bir süre içinde yapmak gerekmekte. Bunu da şu şekilde formülüze etmişler (MVP=Minimum Viable Product) Yine girişimci, iş fikrindeki bazı varsayımları test edilebilir hipotezler haline getirmeli. Bu sayede varsayımlarının doğruluğunu test edebilir, bunların sonucuna göre yapmakta olduğu iş fikrini ufak modifiyelerle sürdürebilir, iş fikrini pivot edebilir veya iş fikrinden komple vazgeçebilir. Sonuç olarak, bu bakış açısı bir fikrin pazar tarafından kabulu için erken safhada size bir feedback sunuyor.

Enteresan tarafı ise çözüm yerine probleme odaklanmak gerekliliğidir. Genelde girişimcinin en büyük hatası problemi bildiğini varsayarak çözüme çok erken odaklanmasıdır. Oysa kullanıcının talepleri doğrultusunda problemi anlamaya çalışsa kafasındaki problemden çok farklı bir problemle karşılaşacaktır. Yalın Girişim geleneksel modellerin aksine insan odaklıdır ve kullanıcıdan ürüne doğru onun sorunlarını anlamaya çalışır.

 

Kaynaklar:

http://www.amazon.com/Lean-Startup-Entrepreneurs-Continuous-Innovation/dp/0307887898

http://www.lean.org/downloads/lean_startup_for_final_post.pdf

http://en.wikipedia.org/wiki/Lean_Startup

http://www.etohum.com/

Sosyal Medyada Paylaş

Benzer Yazılar

Bi Yorumunuzu Alırım

E-Posta adresiniz yayınlanmaz. İşaretli alanları doldurunuz. *

Tüm Yazılar